Avondklok lokt rellen uit

De invoering van de avondklok op 23 januari 2021 leidde tot rellen en plunderingen. De ravage was groot en de aangerichte schade enorm. In Urk werd een testlocatie van de GGD in brand gestoken. Nederland was opeens een hot item voor de wereldpers. Het Duitse blad BILD kopte zelfs met “Bürgerkrieg” ! Dinsdag 16 februari 2021 ontstond er in Den Haag paniek. De Rechtbank Den Haag kwam met een vonnis dat de avondklok meteen moest worden beëindigd. Het antwoord van Rutte & Co kwam onmiddellijk. Het Gerechtshof Den Haag behandelde dezelfde dag nog een verzoek van de Staat tot schorsing van het vonnis. Na wraking van de rechters kwam er toch om half negen ’s avonds het besluit dat de avondklok van kracht bleef totdat het Gerechtshof op vrijdag 19 februari 2021 de zaak inhoudelijk zou behandelen. De koning ondertekende de volgende dag al een nieuwe wet die donderdag 18 februari 2021 door de Tweede Kamer werd behandeld. De premier werd in het debat door een volksvertegenwoordiger omschreven als “Dictator van de Lage Landen”.